Rengøring – de dovner den jo

Hvad end du er selv er nået langt nok op ad uddannelsesstigen til at være i beskæftigelse eller om du stadig er under studie, så har du – eller nogen du kender – sikkert prøvet at se ned på en rengøringsdame. Om det handler om misforståelser, fordomme, manglende oplysning eller om rengøringspersonale egentlig ér et dovent mennesker uden ambitioner, kan næppe afklares. Trods arbejdsomme eksempler fra erhvervet ser fordommene ikke ud til at stilne hen.

Job i rengøring – ambitiøsløse individer

Du har netop færdiggjort skolen og din mor foreslår dig at ansøge som rengøringsdame i dit sabbatår, men det er ikke en titel du har lyst til at have på dig. Med tiden ender du dog med at blive ansat som rengøringsassistent og da mennesker ved at du har ambitioner med dit liv og planlægger at starte på studie til næste sommer, ser de næppe ned på dig, men hvis ikke du havde andre fremtidsplaner, havde det været en anden situation. Der er en almen kritik af dem, som vælger at blive en del af rengøringserhvervet på længere sigt. I mødet med rengøringspersonale står mennesker undrende tilbage og spørger sig selv: Har de da ingen ambitioner?

Rengøring – et pusterum

Det er ikke nogen fremmed tanke, når vi taler om, at et liv i det danske samfund kan være hektisk. Hvad end det er et pres det unge lægger på dem selv på grund af høje ambitioner eller om det er samfundets forventninger, hvisker dem i øret at de er nødt til at blive til noget stort, hvis de vil klare sig godt, så er det en stor stress faktor. Et liv som rengøringsassistent kan derfor virke tiltalende. Det er et simpelt erhverv, der ikke kræver det vilde – det er et erhverv, der tilbyder de pressede unge et pusterum. Hvem ved, måske tabuet forsvinder og flere vælger rengøringen fremfor de videregående uddannelser – vi kan trods alt heller ikke alle blive direktører, der er også brug for rengøringspersonale.